By / 4th iulie, 2015 / Masivul Ceahlau / 1 Comment

„…Într-o sălbatică splendoare
Vedeam Ceahlăul la apus,
Departe-n zări albastre dus,
Un uriaş cu fruntea-n soare,
De pază ţării noastre pus…”

(George Coşbuc – Vara, Balade şi Idile, 1892)

pensiunea-perla-cazare-durau-ceahlau-03Dintotdeauna Ceahlăul a fascinat cu farmecul şi legendele sale pe toţi cei pasionaţi de munte şi natură. Tocmai de aceea, fiecare montaniard care se respectă simte nevoia să îşi înscrie în palmares cel puţin o aventură în masivul despre care se spune (pe bună dreptate) că are cea mai puternică încărcătură energetică din toţi munţii româneşti.

Denumiri ca Stânca Dochiei, Vulturul lui Traian, Toaca, Panaghia, Poiana Maicilor, Detunatele, Duruitoarea, Poliţa cu Crini, Jgheabul cu Hotar sunt purtate în amintiri ca repere de suflet şi avem convingerea că au făcut deja înconjurul lumii. Unele ne amintesc de legendele adânc săpate în memoria neamului românesc de strămoşii daci şi romani, altele ne duc cu gândul la credincioşi sihaştri care s-au nevoit în aceste locuri zămislite parcă anume pentru tihnă sufletească şi rugăciune.

Nu-i vârf, stâncă, jgheab sau curmătură să nu aibă propria poveste care, spusă de mii şi mii de ori, a devenit legendă.

Ca o încununare şi, totodată, o confirmare a tainelor Ceahlăului, în fiecare an, la începutul lunii august este aşteptat cu mare bucurie şi nelinişte misteriosul fenomen numit Umbra Piramidei. Pe seama acestui fenomen s-au scris multe şi s-au făcut multe presupuneri care au avut darul să adâncească mai mult misterul, mai ales că punctul culminant se petrece în ziua de Probajini, adică la 6 august, dată consemnată de calendarul creştin–ortodox ca Schimbarea la faţă.

pensiunea-perla-cazare-durau-ceahlau-13Cei care au avut privilegiul să fie părtaşi la taincul eveniment povestesc cu emoţie cum, în lumina puternică a răsăritului, umbrele Vârfului Toaca şi a Pietrei Ciobanului formează o piramidă imensă ce pare să se materializeze deasupra muntelui.

Specialiştii spun că Umbra Piramidei este doar o iluzie optică care se formează datorită razelor solare  care cad pe cele două vârfuri muntoase sub un anumit unghi într-o curioasă combinaţie cu particulele fine de apă din norii de ceaţă, dar specialiştii spun multe…

Un alt fenomen, inexplicabil de astă dată, pare să fixeze şi mai bine luna august ca lună a misterelor în calendarul Ceahlăului. Veteranii ascensiunilor montane şoptesc cu fereală despre un stâlp uriaş de lumină, care pare să ţâşnească din vârful muntelui pentru a se îndreapta spre infinitatea cerului. Iluzoriu, surprins de foarte puţini, fenomenul durează doar câteva minute şi unii sunt de părere că se datorează faptului că prin vârful Toaca ar trece una din axele energetice ale globului pământesc.

Nu doar legendele sunt cele care îi atrag pe îndrăgostiţii de munte. Puzderia de puncte de atracţie, peisajele grandioase, traseele marcate cu grijă, atent monitorizate de echipele de salvamontişti şi oamenii primitori din partea locului fac din Masivul Ceahlău o destinaţie apreciată şi căutată pe tot parcursul anului.

Tocmai de aceea echipa de la Pensiunea Perla are bucuria să vă propună o serie de trasee montane atent marcate şi monitorizate care să facă deliciul vacanţelor voastre şi, de ce nu, să aveţi ce povesti copiilor şi nepoţilor.


1 Comment

Lasă un mesaj

*