pensiunea-perla-cazare-durau-ceahlau-15

Parcul Naţional Ceahlău

 

Ceahlăul, un munte clădit din legendă şi pentru legendă. La fiecare pas, pe fiecare potecă, în fiecare luminiş descoperi bucuria naturii, miracolul vieţii şi misterul poveştilor străvechi.

Prin grija unor oameni inimoşi, Parcul Naţional Ceahlău îşi păstrează încă neprihănirea naturală, frumuseţea uimitoare şi farmecul vrăjit. Te invităm să-i afli tainele şi să te laşi învăluit de blândeţea şi grandoarea acestui munte sfânt pentru români.

Străbătând traseele montane amenajate cu grijă ale Masivului Ceahlău vei descoperi peisaje de o splendoare sălbatică ca de începuturi de lume.


PerlaDurau-manastirea_durau

Mânăstirea Durău

 

După tradiţie şi conform istoricului mănăstirii prima aşezare călugărească este ctitoria călugăriţei Marina, fiică de voievod moldovean, nepoata lui Vasile Lupu. Împreună cu două slujnice, ea s-a călugărit aici în 1620 [Citeşte mai mult]

Pereții interiori ai bisericii au fost pictați în perioada 1936-1937 de către pictorul Nicolae Tonitza și studenții săi de la Academia de Arte Frumoase din Iași, lucrările desfășurându-se cu cheltuiala doctorului Paul Gotcu și a altor credincioși creștini. Picturile au fost realizate în tehnica encaustică, fiind reprezentate motive împrumutate din ocupațiile, portul și înfățișarea locuitorilor din aceste părți. [sursa Ro.Wikipedia – Citeşte mai mult]


PerlaDurau-PalatulCnejilor-arhiva-DreamDesigner

Palatul Cnejilor şi Biserica „Pogorârea Sf. Duh” Ceahlău

Este un palat ruinat situat în satul Ceahlău din comuna Ceahlău (județul Neamț). A fost construit în secolele XVII – XVIII de către boierii din familia Cantacuzino ce stăpâneau moșiile din împrejurimi în incinta fostului schit Hangu.

Ruinele palatului cnejilor au foste incluse pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2004 și făce parte din ansamblul fostului schit Hangu.

Pe lângă ruinele palatului, din ansamblul fostului schit mai fac parte Biserica „Pogorârea Sf. Duh” – datând din sec. XVII, cu adăugiri din sec. XIX – și Zidul de incintă – datând din anul 1676. [Citeşte mai mult]


Mânăstirea Ceahlău – de pe Masivul Ceahlău

În 1992, Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a inițiat înființarea mânăstirii pe Ceahlău, fiind principalul ei ctitor.

Așezământul este construit pe un platou al muntelui înconjurat de mari stânci. Foarte aproape de mânăstire se află cabana Dochia și Stațiunea meteorologică Toaca.

Materialele de construcție au fost transportate cu elicopterele Armatei Române. În august 1993 construcția bisericii a fost terminată. [Citeşte mai mult]


Piatra Teiului

 

Se găsește puțin în amonte de confluența pârâului Largu cu râul Bistrița, în zona unde se întâlnesc având ca punct comun Viaductul Poiana Largului – DN15, DN15B, DN17B. Este o klippa calcaroasă, adică o rocă izolată, de mari dimensiuni.

Legenda spune că diavolul ar fi vrut să oprească apele Bistriţei şi să inunde zona numită Valea Muntelui. Într-o noapte întunecoasă ar fi rupt vârful Ceahlăului şi ar fi zburat cu stânca în braţe, dar, surprins de lumina zorilor, a scăpat stânca în locul în care zace şi acum.

Piatra Teiului este menţionată de Mihail Sadoveanu în romanul Baltagul ca reper definitoriu al zonei observat de Vitoria Lipan de la geamul hanului ovreiului David din Călugăreni. [Citeşte mai mult]


Mânăstirea Petru Vodă şi Mânăstirea Paltin Petru Vodă

Loc sfânt de pelerinaj înfiinţat în 1991 de părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, în sihăstria Munţilor Stânişoarei, la 5 km distranţă de satul Petru Vodă, comuna Poiana Teiului. Considerat un mare duhovnic al Moldovei şi hăruit cu darul poveţei, părintele Iustin Pârvu a îndrumat cu dăruire şi înţelepciune multe generaţii de români. După trecerea părintelui la cele sfinte, în anul 2013, Mânăstirea Petru Vodă a continuat să fie un locaş de profundă rugăciune şi reculegere creştină.

Mânăstirea Paltin, situată în imediata apropiere a Mânăstirii Petru Vodă, adăposteşte chilia unde părintele Iustin Pârvu şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, fiind în grija maicilor. În cadrul complexului format din cele două mânăstiri există un orfelinat, un azil de bătrâni, cabinete medicale şi stomatologice şi un laborator de preparare a unor remedii naturiste, prin prelucrarea plantelor medicinale.


În zonă mai puteţi vizita: Muzeu sătesc, Schitul Poiana Maicilor şi Biserica Ceahlău din comuna Ceahlău, Schitul Poiana din comuna Hangu, Schitul Cerebuc de pe Masivul Ceahlău, pe drumul judeţean 155F.


În luna iunie a fiecărui an se organizează una dintre cele mai importante competiţii de alergare montană numită „Bate Toaca„. La startul acestei competiţii se reunesc peste cinci sute de alergători din toate colţurile ţării.


Un loc aparte în viaţa locuitorilor Durăului şi ai comunelor din jur o are Sărbătoarea Muntelui. Evenimentul, sărbătorit cu multă bucurie în fiecare an la începutul lunii august în preajma sărbătorii creştine „Schimbarea la Faţă” (6 august), adună mii de credincioşi, pelerini, turişti şi localnici. Sunt oficiate slujbe religioase la toate locaşurile sfinte din zonă şi sunt organizate serbări cu specific popular tradiţional.